Site icon Lekendelett.net

2012

2012

Har du sett denne?

Her er en sak vi laget til Kulturvinduet
Sjekk ut den nettsiden dersom du vil lese flere slike studieguider eller artikler om populærkultur!

Har du forresten sett filmen 2012?
Vil gjerne vite hva du synes om den!

 

Sammendrag

Verden slik vi kjenner den går mot slutten. Noen vitenskapsmenn har oppdaget at dramatiske endringer er på gang, og at det bare snakk om tid før jorden går under. Statsledere setter i gang en slags redningsplan, men det er verken tid eller kapasitet til å redde alle mennesker. Det er faktisk bare noen få utvalgte som får bli med. Dette er bakgrunnshistorien for handlingen i filmen 2012, og når det hele braker løs, følger vi en families kamp for å overleve katastrofen.

Hovedpersonen er den dedikerte, men mislykkede forfatteren Jackson Curtis som nå jobber som limousinsjåfør. Forholdet til ekskonen og barna er ikke på topp, og forholdet til den nye samboeren til ekskonen er svært anstrengt. Men når alt raser sammen, bokstavelig talt, er det disse han setter ut for å redde.

Curtis har fått nyss i at det finnes et sted der myndighetene har bygd noen fartøy som er eneste håp for å overleve. Så mens vulkanutbrudd og jordskjelv av ekstrem styrke skaper kaos rundt om i verden, må familien jobbe sammen for å nå frem til målet.

Bakgrunn

2012 er en katastrofefilm fra 2009, som bygger på myter rundt at verdens undergang skal komme den 21. desember 2012. Det finnes mange spekulasjoner og konspirasjonsteorier om at det skal skje noe spesielt med vår verden i 2012. Alt fra invasjon fra verdensrommet, en 3. verdenskrig og ekstreme naturkatastrofer til teorier om et nytt utviklingstrinn for menneskeheten. Det finnes mange nettsider du kan lese om dette på, f.eks. http://www.the2012theories.com/

“You will find millions of people, from all walks of life, who believe that in 2012 there will be some kind of shift in society, or a shift in spirit,” sier Harald Kloser, som har skrevet manus for filmen sammen med Roland Emmerich.

Hovedgrunnen til at året 2012 har fått en slik spesiell posisjon er tanken om at Mayakalenderens syklus avsluttes 21. desember 2012. En mener at denne datoen ikke kan ha blitt satt tilfeldig, og avslutningen er derfor forbundet med mye mystikk og spekulasjoner.

Nå er det god grunn til å ta disse spekulasjonene med noen doser salt og skepsis. Når en studerer Mayakalenderene (i flertall) vil en imidlertid oppdage at det ikke nødvendigvis er slik at Mayaene trodde verden skulle gå under denne datoen. Stipendiat Egil Asprem har publisert en artikkel om dette på skepsis.no der han setter Mayakalenderene under lupen.

Idene til filmen 2012 kommer ikke bare fra Mayakalederen, men også fra myter i andre kulturer, i følge manusforfatter Harald Kloser:

“Every civilization on Earth has a flood myth,” says Kloser. “Things are going wrong, society isn’t working anymore, and the planet starts over. Some people get a second chance to start a new culture, a new society, a new civilization.”
(kilde: http://thecia.com.au/reviews/1/images/2012-production-notes.doc)

Med 2012 ligger det altså til rette for en filmhistorie av episke dimensjoner. Regissør Roland Emmerich har da heller ikke spart på kruttet (eller spesialeffektene). I følge John Cusack som spiller hovedrollen, består over halvparten av filmen av visuelle effekter.

 

Spørsmål til samtale 2012:

1. Hva synes du om filmen? Hva i filmen ble du mest engasjert av, og hvorfor?

2. Kun 39 % av kritikerne på rottentomatoes.com gav filmen positiv omtale. Hva tror du grunnen kan være til dette?

3. Hvilken funksjon har de visuelle effektene i filmen, og hvordan virker de på deg som ser på?

4. Hvordan er skuespillerprestasjonene?
Synes du at noen av skuespillerne utmerker seg? I tilfelle- hvilke og hvordan?

5. Charlie Frost (rollefiguren til Woody Harrelson), som driver et radioshow, advarer mot den kommende katastrofen. Hva synes du om måten han blir fremstilt på?

6. De politiske lederne i filmen vet hvilken katastrofe som er på vei. Hva synes du om måten de møter utfordringen på?

7. Når skjer det vendepunkter i fortellingen?

8. Hvilke temaer står særlig sentralt i filmen? Finnes det noen religiøse temaer i filmen? I tilfelle- hvilke?

9. I en avgjørende scene mot slutten av filmen sier en av hovedpersonene: ”The moment we stop to fight for each other, that´s when we loose our humanity”. Hva mener du om denne påstanden?
Hvilke forskjellige menneskesyn møter vi i filmen?

10. Hvor troverdig er filmen i beskrivelsen av mennesket og livet?

11. Det har blitt laget mange forskjellige katastrofefilmer gjennom historien. Hvorfor tror du dette er et tema som fascinerer mange?

12. Filmens katastrofescenario gir en dramatisk skildring av fremtiden. Hva er forholdet mellom dette scenariet og det kristne fremtidshåpet om «oppstandelse, dom og evig liv»?

Av Kjetil Fyllingen og Bjørn Beckmann

© Kjetil Fyllingen/Damaris Norge

Exit mobile version