I The Yellow Sea møter vi Gu-nam (Jung-WooHa).
Han er i en rimelig sørgelig situasjon. Han bor i byen Yanbian i Kina. Kona hans har reist til Sør-Korea for å tjene penger, men han har ikke hørt fra henne på lang tid. Gu-nam plages av tanken på at hun kanskje er utro. Han har også problem med å betale tilbake noen penger han måtte ut med for at konen skulle få reise til Sør-Korea.
På vei ned
Han jobber som taxisjåfør, men spiller bort pengene på mah-jong og prøver å drukne sorgene i alkohol. Det ser ikke ut som om det finnes noen vei ut av uføret.
Men en dag får han tilbud om å ta en jobb for en slags gangster sjef Myun-ga. Et tilbud han ikke føler at han kan si nei til…
Leiemorder
Jobben er å ta livet av en mann i Sør-Korea. Han får ikke vite noe om hvem det er og hvorfor han må dø, han får bare et navn og en adresse.
I desperasjon etter å tjene pengene og for å gjøre et forsøk på å finne konen sin tar Gu-nam jobben. Men alt går ikke etter planen og snart har han både politi og røvere helene.
Han må løpe for livet, men han har ikke noen trygg plass å flykte til…
Fare for spoilers:
Denne filmen var ikke lett å se. Jeg følte meg i alle fall ganske nedfor når filmen var slutt. Noe som kanskje var litt av hensikten?
Håpløs
Skulle jeg beskrevet filmen med ett ord ville det vært ordet håpløs.
Det er ikke mange lyspunkt i livssituasjonen til Gu-nam fra start til slutt.
Realistisk og urealistisk
I beskrivelse av livssituasjonen til de fattige i Yanbian tipper jeg at filmen er ganske realistisk. Men det er mange andre ting i filmen jeg opplever som ganske urealistisk og merkelig.
Her kan det godt hende at det er min kjennskap til kultur og menneskelig anatomi som ikker strekker til, men…
Noen ting jeg synes var litt søkt:
- Gu-nam slipper ganske lett unna politiet.
I alle fall de politifolka som går i uniform fremstår som en rimelig talentløs gjeng. Fikk litt assosiasjoner til måten politiet kjører bil i komedien Taxi. Synes det blir litt malplasert i denne filmen… - Forfulgt
Etter hvert er det ikke bare politiet som er ute etter å få tatt livet av Gu-nam, men jeg klarte ikke helt å forstå hvorfor de på død og liv skulle ha tak i han. Virket som det mest er for å drive filmen fremmover de jaktet på han… (Opplys meg gjerne i en kommentar dersom du har lys over hvorfor de skulle ta han.) - Folk i filmen tåler mer juling en Rambo
Det er lenge siden jeg har sett en film med mer knivstikking og øksehugg, for ikke å snakke om det å klubbe ned folk med avgnagd kjøttbein… Blodet flyter, men det setter ikke alltid en stopper for aktørene i filmen, hovedpersonene tåler uante mengder hugg… - Hva er det med alle kokkeknivene?
Har de ikke skytevåpen i Sør-Korea? Er det ikke litt merkelig at hardbarkede gangstere ikke har en Glock eller noe på lur?
Alt i alt er ikke dette en film jeg vil anbefale hvem som helst å sjekke ut. Den er ganske mørk, brutal og blodig. Så det er ikke en film du ser sammen med kona for å ha en hyggelig kveld. Men liker du å utforske filmer som ikke kommer dirrekte fra Hollywood kan det jo være et alternativ.
NB: Aldersgrensen på denne filmen er 18 år, og det er med god grunn..
Noen tanker til slutt
Vi er i fastetiden og et aktuelt vers fra Bibelen ang faste er Jesaja 58.6:
“Nei, slik er fasten som jeg vil ha: at du løslater dem som med urett er lenket, sprenger båndene i åket og setter de undertrykte fri, ja, bryter hvert åk i stykker.”
Kom til å tenke på dette verset når jeg så den filmen.
Gu-nam er kanskje ikke bokstavlig talt i lenker, men han er likevel en fange. Selv om han er en oppdiktet karakter, er det nok mange mennesker som lever i en like håpløs tilværelse.
Hva gjør vi for å sette undertrykte fri?